Het onderhoud aan een houten vloer

Uw houten vloer zo lang mogelijk mooi houden? Het onderhouden van een houten vloer is belangrijk. Het verlengt de levensduur van uw houten vloer. Houten vloer specialist Gladzo Parket heeft alvast een paar onderhoudstips voor u.

Algemeen onderhoud houten vloeren

 1. Zorg voor een voordeurmat en een achterdeurmat. Dan loopt u zo min mogelijk vuil naar binnen en veroorzaakt u minder krassen.
 2. Stofzuig de parketvloer regelmatig met een speciale parketborstel. Maak de vloer iedere maand schoon met een dweil, lauwwarm water en de juiste schoonmaakmiddelen die u bij Gladzo Parket in het schap met onderhoudsmiddelen tegenkomt.
 3. Zorg in uw woning voor de juiste luchtvochtigheid. Kies voor een luchtvochtigheid van 50 tot 65 procent. Bij een te lage luchtvochtigheid, is het mogelijk dat uw houten vloer krimpt.
 4. Voorzie meubels, zoals uw eetkamerstoelen en eetkamertafel, van viltjes.

Onderhoud houten vloeren afhankelijk van de afwerking

Het onderhoud aan uw specifieke parketvloer is afhankelijk van de afwerking van de vloer. Gladzo Parket voorziet u graag in alle onderhoudsmiddelen bij uw houten vloer.

Wasvloer

Een houten vloer die behandeld is met was moet regelmatig opgeboend worden met een boenblok of een elektrische boenmachine. Hier gaat uw parketvloer weer van glanzen en geeft bescherming aan uw vloer.

Geoliede vloer

Geoliede oppervlakten zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk. Uiteraard moet uw vloer wel onderhouden worden. Want vloeren krijgen veel te verduren. Regelmatig en juist onderhoud is van groot belang en kost gelukkig weinig tijd.
Dit onderhoud kenmerkt zich door droog reinigen met een stofzuiger en/of stofwisser en lichtvochtig reinigen met Milde reiniger. Naar behoefte dient de vloer (plaatselijk) te worden opgefrist met onderhoudsolie.

Hard-wax olie vloer of doorleefde look

Je kan een houten vloer het beste onderhouden met vloeibare onderhoudswas.
Vloeibare onderhoudswas reinigt en herstelt tegelijk en is gemakkelijk aan te brengen. Zuinig in gebruik 1 liter is voldoende voor ca. 80-100 m2.

Vloeibare onderhoudswas  kan worden gebruikt voor slijtplekken, het opfrissen en het gebruikelijk onderhoud van vloeren die met Hardwax-olie zijn behandeld.
Het oppervlak dient met een stofdoek en of stofzuiger zandvrij gemaakt te worden.

De met onderhoudswas behandelde oppervlakken kunnen na de behandeling met een vochtige doek worden afgenomen.

Tip:
Drukbelopen plekken zoals bv. in de keuken bij het aanrecht periodiek insmeren.

Gelakte vloer

Parketlak is één van de meest gebruikte oppervlaktebehandelingen voor houten vloeren. Parketlak is in verschillende glansniveau’s verkrijgbaar, van volledig mat tot glanzend. Een gelakte vloer is zeer goed bestand tegen krassen en chemicaliën. Het is belangrijk dat je de gelakte houten vloeren op de juiste manier stoft, reinigt en onderhoudt.

Stoffen & Reinigen

Waar je aan moet denken als je jouw gelakte houten vloer stoft & reinigt:

 • Je kunt je gelakte houten vloeren eenvoudig beschermen. Door regelmatige reiniging verwijder je stof en vuil zodat de afwerklaag hierdoor niet bekrast of dof raakt of dat de vloer gaat slijten.
 • Gebruik bij het reinigen van je gelakte houten vloeren altijd zo weinig mogelijk water. als je eten of drinken morst, moet je dat direct opvegen om permanente beschadiging of vlekken te voorkomen.
 • Stof of stofzuig je houten vloeren zo vaak als nodig is. Gebruik een stofzuiger of wisser.
 • Voor het beste resultaat van nat reinigen gebruik je de milde, speciaal samengestelde Houten vloer Reiniger of de Spray Mop voor houten vloeren. Gewoon sprayen en wissen!
 • Gebruik geen “allesreinigers” op je houten vloeren, aangezien deze een doffe uitstraling aan je vloer geven. Bovendien gebruik je dan teveel water, waardoor je houten vloeren beschadigd raken.
Onderhoud

Waar je aan moet denken als je jouw gelakte houten vloer onderhoudt:

 • Als je gelakte houten vloeren dof worden of krasjes gaan vertonen, kan je Houten Vloer Polish of Houten Vloer Refresher gebruiken.
 • Polish en Refresher geven glans aan je doffe houten vloeren en vormen een beschermlaag tegen slijtage ( niet gebruiken op geoliede vloeren)
 • Als je een houten vloer hebt laten leggen in een ruimte waar de kans groot is dat er water wordt gemorst, zoals in een keuken of badkamer, dan breng je op je nieuwe houten vloeren als beschermlaag Polish of Refresher aan.
 • Polish of Refresher kan worden aangebracht wanneer nodig is, maar gewoonlijk is dit een paar keer per jaar. Zorg er altijd voor dat de houten vloer gereinigd is voordat je een nieuwe laag vloerpolish aanbrengt.
Schuren

Het schuren en / of behandelen van uw parketvloer of “houten vloer” is specialistenwerk. Voor de meeste doe-het-zelvers een moeilijke en tijdrovende klus waarvan het eindresultaat vaak te wensen overlaat. Regelmatig moet er zelfs daarna weer een vakman ingehuurd worden om de zaak te herstellen. Al deze problemen kunt u voorkomen, neem daarom direct contact op met een vakman.

Parket schuren maakt uw houten vloer weer als nieuw
Heeft uw hond of kat krassen op uw parketvloer achtergelaten? Loopt u graag op naaldhakken? Per ongeluk een glas of mes laten vallen? Door dagelijks gebruik ontstaan er krasjes, deukjes of andere lelijke plekken op uw parket.

Begint u zich aan de krassen en deuken te ergeren? Heeft uw parketvloer een dof of oneffen uiterlijk gekregen? Overweegt u om zelf uw parket te gaan schuren? Niet doen. Bij zelf parket schuren, is de kans op onherstelbare beschadigingen, zoals schuurkuilen en oneffenheden erg groot.

Laat uw parket schuren door Gladzo Parket. Wij hebben een eigen parketschuurmachine waarmee we bij u langskomen. Indien er gebrek is aan ruimte, kunt u gebruik maken van onze Gladzo Parket opslagcontainer.

U zult versteld staan van het eindresultaat. Door parket te schuren ziet het er weer als nieuw uit.

Veelgestelde vragen over houten vloeren

Wat voor onderhoud heeft een houten vloer nodig?

U houdt uw houten vloer langer mooi wanneer u de volgende tips van houten vloer specialist Gladzo Parket opvolgt:

 • Schaf een voor- en achterdeurmat aan. Hiermee voorkomt u het naar binnen lopen van vuil voor een groot deel. Er ontstaan minder krassen op uw houten vloer.
 • Stofzuig uw parketvloer regelmatig en gebruik een speciale parketborstel. Gebruik periodiek de juiste schoonmaakmiddelen uit de winkel van Gladzo Parket.
 • Voorzie uw huis van de juiste luchtvochtigheid.
 • Doe viltjes onder stoelen die u regelmatig verschuift.

Het specifieke onderhoud dat uw parketvloer nodig heeft, is afhankelijk van de afwerking van de vloer. Gladzo Parket voorziet u graag in alle onderhoudsmiddelen bij uw houten vloer, zoals onderhoudsolie of polish.

Wat is het verschil tussen een parketvloer en een houten vloer?

Een parketvloer is een houten vloer die bewerkt is. Het parket dat in een woning ligt, is niet zomaar hout. Een parketvloer voldoet aan veel specifieke eisen. Parket wordt bijvoorbeeld uitvoerig getest op krimpen en uitzetten bij temperatuurverschillen en op slijtage en splinteren.
Een parketvloer is samengesteld uit 3 lagen massief hout en is altijd afgewerkt met een beschermende laag.

Kan een houten vloer op vloerverwarming geplaatst worden?

Jazeker, Gladzo Parket heeft diverse houten vloeren in het assortiment die geschikt zijn in combinatie met vloerverwarming. Vraag ernaar in de showroom.

Veelgestelde vragen over luchtvochtigheid

Wat is relatieve luchtvochtigheid?

Dit is de hoeveelheid waterdamp die zich in de lucht bevindt bij een bepaalde temperatuur. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 100% bij 20?C zal de onzichtbare waterdamp worden tot waterdruppels, hierdoor ontstaat er rijp, mist of dauw. Buitenshuis varieert de relatieve luchtvochtigheid het meest, het kan zelfs zakken tot onder de 20% en oplopen tot 100%. Binnenshuis zal de gemiddelde luchtvochtigheid variëren tussen de 40 en 60%. Over het algemeen is de relatieve luchtvochtigheid in badkamers het hoogst.

Welke relatieve luchtvochtigheid is gunstig voor een parketvloer of houten vloer?

Het is raadzaam om de luchtvochtigheid gedurende het gehele jaar tussen de 50 – 60% te houden.  Dit is overigens ook voor mensen, dieren en planten een gezond klimaat. Om de relatieve luchtvochtigheid te meten in uw  woning adviseren wij gebruik te maken van een digitale hygrometer. Het komt nogal eens voor dat een analoge hygrometer na verloop van tijd gaat afwijken en onjuiste waardes weergeeft.

Wat gebeurt er met mijn houten vloer bij een te hoge luchtvochtigheid en wat kan ik doen?

Wanneer uw houten vloer of parketvloer langere tijd wordt blootgesteld aan een te hoge luchtvochtigheid kan dit blijvende schade veroorzaken door vervorming van het hout. De houten vloer neemt langzaam vocht op waardoor deze gaat uitzetten (zwellen). De tijdsduur voor de opname van vocht door het hout is sterk afhankelijk van het houtsoort. De gevolgen bij langdurige blootstelling aan een te hoge relatieve luchtvochtigheid, zijn in het ergste geval dat de houten vloer bol gaat staan. Dat komt omdat er dan geen zwelruimte meer is tussen de houten vloer en de muur (of deurposten etc.) waardoor de vloer omhoog komt. Bij vast verlijmde parketvloeren kan de lijmverbinding door de kracht van het hout breken of zelfs uw ondervloer mee trekken wanneer deze onvoldoende druk- en trekvast is.

Wat kunt u hieraan doen?

In elk geval zorgen voor ventilatie om de te vochtige lucht af te voeren. Het afvoeren van te vochtige lucht kan worden versneld door ’s winters te stoken, omdat warme lucht meer vocht opneemt. ’s Zomers bij een zeer hoge relatieve luchtvochtigheid buitenshuis is het raadzaam om deuren en ramen te sluiten. Wanneer het ’s avonds afkoelt buiten (vooral bij helder weer) is het goed om weer te ventileren. In sommige gevallen is het raadzaam om een luchtontvochtiger neer te zetten. Bij een te hoge luchtvochtigheid gedijt huisstofmijt goed wat kan zorgen voor allergische reacties. Ook veroorzaakt een te hoge relatieve luchtvochtigheid muffe luchtjes of zelfs schimmel.

Wat gebeurt er met een houten vloer bij een te lage luchtvochtigheid en wat kan ik doen?

Vocht wat zich in het hout bevindt wordt door een te lage
luchtvochtigheid hieraan onttrokken. Hoewel dit een langzaam proces is kan dit bij langdurige blootstelling leiden tot krimpnaden, schotelen van het hout of droogte scheuren veroorzaken. De tijdsduur voor de afname van vochtpercentage in het hout is sterk afhankelijk van het houtsoort. Over het algemeen trekken de krimpnaden en droogte scheuren weer dicht, wanneer de luchtvochtigheid normale waardes van 50 – 60% heeft bereikt. Geschotelde houten vloerdelen zijn helaas vaak blijvend vervormd. In het ergste geval kan ook bij een langdurige en zeer lage luchtvochtigheid de lijmverbinding breken.  Langdurige lage luchtvochtigheid brengt niet alleen schade toe aan een houten vloer of parketvloer, maar leidt ook tot gezondheidsklachten. U kunt droge slijmvliezen krijgen en die veroorzaken droge ogen, neus en er kunnen keelklachten optreden. Ook wordt men veel sneller verkouden, dan wanneer de luchtvochtigheid op peil is.

Wat kunt u doen?

Er moet verdampingswarmte worden geleverd waardoor er dus vocht in de lucht wordt gebracht. Dit kunt u doen met de welbekende verdampingsbakjes aan de radiatoren of met een waterkoker. Veel gemakkelijker is het om een luchtbevochtiger aan te schaffen met een geïntegreerde hygrometer. Zodra de luchtvochtigheid te laag is slaat de luchtbevochtiger aan en gaat weer uit zodra de ingestelde luchtvochtigheid is bereikt. Het enige wat u moet doen is zorgen dat het water wordt aangevuld. Tegenwoordig zijn er zeer stille en energie zuinige luchtbevochtigers verkrijgbaar, die er ook nog eens goed uitzien. Bij ons kunt u luchtbevochtigers bestellen van het merk Venta. De verzendkosten zijn gratis!

Neem contact met ons op

ADRES

Touwslagersweg 14, 3449 HX Woerden

TELEFOONNUMMER

MAAK EEN AFSPRAAK

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.
Start typing to see posts you are looking for.